Blog

PUZZLE MI? LEGO MU?

Puzzle Mı? Lego Mu?

Kurumlarda güven ve bağlılık nasıl gelişir diye konuşuyorduk. Çok deneyimli bir yönetici dostumuz şöyle bir soru bıraktı ortaya: “Sizce güvene dayalı ilişkilerin hakim olduğu bir kurum Puzzle gibi mi olmalı, yoksa Lego gibi mi?” Sonra da devam etti: “Kurum kültürü konuşuyorsanız, önce buna karar vermelisiniz”

SİZDE KARARLAR NASIL ALINIR?

Kimin işe alınacağından, hangi tedarikçiyle çalışılacağına, fiyatların ne olacağından, ofis dekorasyonuna kadar her gün binlerce kurumda binlerce karar alınıyor.

Dünyanın daha hızlı döndüğü, veri içinde boğulduğumuz, değişkenliğin ve belirsizliğin tavan yaptığı puslu bir zamanda eski zamanlara göre hem daha fazla karar alınması gerekiyor hem de kararların ortalama ömrü kısalıyor.

Bir plana bağlı kalmaktansa değişimlere adapte olmayı önemseriz! Çevik manifestonun bu ana cümlesi bile bu durumun tespitinden başka bir şey değil aslında.

Peki durup hiç düşündünüz mü? Kurumunuzda kararlar nasıl alınıyor? Kararların ne kadar isabetli olduğu nasıl değerlendiriliyor? Ya da neyin isabetli bir karar olduğunun ölçüsü ne?

Veri Bilimi Günlükleri – I

Günlük hayatımızda geçmişten günümüze verileri kullanarak kararlar veririz. Mesela dışarı çıkmadan önce gri ve yoğun bulutları görüyorsanız ne yaparsınız? Tabii ki yağmur yağma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünür ve ona göre hazırlıklı bir biçimde dışarı çıkarsınız. Bu örnekte gri ve yoğun bulutları girdi olarak ele alıp, daha önceki tecrübelerinizle işlediğinizde çıktı olarak yağmur olasılığının yüksek olduğuna karar verdiniz. Yani elinizdeki verileri kullanıp bir sonraki kararlarınızı ona göre şekillendirdiniz.

Veri bilimi ile ilgili değişik tanımlar mevcuttur. Ama basit olarak veri bilimi, anlamlı iç görüler elde etmek amacıyla veriler üzerinde yapılan çalışmalara verilen addır. Veri bilimi analiz edilecek veri miktarına ve tipine göre amacına uygun matematik, istatistik, yapay zeka ve makine öğrenmesi ilke ve uygulamalarını bir araya getiren disiplinler arası bir yaklaşımdır.

İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapma Sanatı

Scrum’ın Kökeni

“Scrum, rugby spor dalından gelen; bir takımın topu sahanın diğer ucuna doğru götürmek için birlikte çalışma yöntemine ait bir terimdir” tanımını yapıyor Scrum’ın yaratıcılarından Jeff Sutherland.

Scrum’ın çıkış hikayesi Jeff Sutherland’in Şelale (Waterfall) Metodu ile yönetilen projelerdeki gözlemlerine dayanıyor. Süreçlerin verimsiz ve yavaş ilerlemesi, hedef planlamadan sapmalar ve bütçe aşımları proje çıktılarının başarısız olmasına sebep olur. Scrum yaklaşımında işte bu hataları minimize edecek evrimsel, uyum sağlayabilen ve kendi kendisini düzelten sistemler yer almakta.

“Tankınız ne kadar güçlü, generalim”

“Tankınız ne kadar güçlü, generalim”

Yalın 6 Sigma

“Tankınız ne güçlü, generalim,

Siler süpürür bir ormanı,

Yüz insanı ezer geçer.

Ama bir kusurcuğu var:

İster bir sürücü.”

 

Alman şair ve tiyatro yazarı Berthold Brecht savaş karşıtı bu şiirinde savaşların sonuçlarından duyduğu endişeyi ortaya koyar. Fakat önemli bir unsura da vurgu yapar: “insan”. Sürücüsü olmayan bir tank ne işe yarar ki?

Kahvenizi Nasıl Alırsınız? “Yalın 6 Sigma İle Mükemmel Kahvenin Peşinde”

Kahvenizi Nasıl Alırsınız?

Bir sabah günün ilk ışıklarıyla şehrin hareketlenmeye başladığını düşünün. Bu yeni güne başlarken birçoğumuzun vazgeçilmezi, mis gibi kokan, tam kıvamında ve yoğun aromalı bir kahve! Yalın 6 Sigma

Yolunuzun üzerindeki bir kahve dükkanına giriyorsunuz ve Baristanız sizi tanıdık bir gülümsemeyle karşılıyor ve size soruyor: “Kahvenizi nasıl alırsınız?” 

Bu basit gibi görünen sorunun arkasında “mükemmel kahve” beklentimizi karşılaması gereken süreç, diğer ürün ve hizmet süreçlerinde olduğu gibi karmaşık ve derin.

Beklentimiz bununla da bitmiyor. Mükemmel kahvenin kolay anlaşılan, iyi hazırlanmış bir menüden seçilmesi, kısa süre de bu kahvenin servis edilmesi gibi başka beklentilerimiz de cabası.

Müşteri olarak bu beklentilerimiz karşılanmadığında kahvenin tadı kaçabiliyor.

Tüm bu beklentileri karşılamak için, süreçlerin tanımlanmasında ve problemlerin çözümünde Yalın, Altı Sigma ve Yalın 6 Sigma araçlarını kullanmaya ne dersiniz? Bu sorunun yanıtını birlikte keşfedebilmek için, önce bu araçları kısaca tanıyalım:

Yeşil Kuşak

Yeşil Kuşak

Yalın Altı Sigma Yeşil Kuşak eğitimi, işletmelerin performansını zirveye taşıyan anahtar unsurdur. İş süreçlerini geliştirmek ve verimliliği artırmak için firmalar bu yöntemi tercih etmektedir. Yeşil Kuşak eğitimi işletmelerin maliyetlerini azaltarak kaliteyi artırmasına yardımcı olmaktadır. Siz de bu eğitimden faydalanarak şirketinizi bir adım öteye taşıyacak o adımı atabilirsiniz. Matris, bu konuda uzmanlaşmış kadrosu ile size yol göstermekten memnuniyet duyacaktır.

Yalın Altı Sigma Yeşil Kuşak Eğitimi ve Önemi

Yalın Altı Sigma Yeşil Kuşak eğitimi, bir Yalın Altı Sigma projesini kapsamlı şekilde yürütmek için gereklidir. Tüm temel süreçlerin analiz ve sentezini yapabilecek yeterliliğe sahip olmak için Yeşil Kuşak sahibi olmak gerekir. Matris, kalite süreçlerini geliştirmek isteyen firmalar için kaliteli bir eğitim sürecini erişilebilir kılmaktadır.  Bu eğitimler, kendini daha üst pozisyonlarda görmek isteyen herkes için uygundur. Ayrıca mevcut pozisyonunda saygınlığa erişmiş katılımcılar da bu eğitimlerden faydalanarak kendilerini geliştirebilirler. Eğitimimiz oldukça kapsamlı bir müfredata sahiptir. Gerçek bir eğitim sürecinden geçtiğinizi tamamen hissetme imkanı bulacaksınız.

Kara Kuşak

Kara Kuşak

Yalın Altı Sigma metodolojisi iş süreçlerinizi üst seviyede, maksimum verimde ve düşük hata payıyla sürdürmeniz açısından büyük önem taşır. İş süreçleriniz için büyük bir önem arz eden bu metodolojide Kara Kuşakların eğitimi de oldukça önemlidir. İşlerinizde önemli rol alan Kara Kuşakların sayısı diğer kuşaklara oranla azdır ve eğitimleri daha zordur. Firmanızda önemli bir role sahip olacak Kara Kuşak seviyesindeki çalışanların eğitimi bu önemli rol yüzünden son derece kritiktir. Bu nedenle bu seviye eğitimlere gereken önemi vermeniz son derece faydalı olacaktır. Sunduğumuz üst seviye, kalıcı Kara Kuşak eğitimlerimizden bahsedelim…

Yalın Altı Sigma Kara Kuşak Eğitimi ve Önemi

Yalın Altı Sigma metodolojisinde Kara Kuşaklar firmanızın yürüttüğü projelerde karar veren, liderlik rolü üstlenen proje liderleridir. Bu önemli role sahip çalışanların eğitimi de bu nedenle oldukça önemlidir. Sunduğumuz Kara Kuşak seviyesi eğitimlerimizde bireylerin bu sorumlulukları almaya hazır olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Eğitimlerimizde proje yürütmek, karar almak ve problem çözmek üzerinden ilerliyoruz. Lider vasıflı bireyler olmaları beklenen Kara Kuşak eğitimi alan kişilerde analitik ve problem odaklı düşünme gelişimleri sağlıyoruz. Bu eğitim, diğer kuşaklardaki eğitimlere kıyasla daha zorlu bir süreçtir. Süreç sonucunda başarı elde eden adaylara akreditasyon onaylı Kara Kuşak sertifikası sağlıyoruz. Yalın Altı Sigmanın Uzman Kara Kuşak’tan önceki önemli adımı olan bu aşamayı önceki seviye eğitimlerdeki bilgileri temel alarak işliyoruz. Bu sayede önceki edinilen bilgiler Kara Kuşak eğitimlerinde tamamlanıyor.

Yalın Altı Sigma Eğitimleri

Yalın Altı Sigma Eğitimleri

İş operasyonlarınız ne kadar büyük düzeyde olursa olsun işleyişleriniz yeterince optimize ve verimli olmadıkça potansiyelinize ulaşmanız mümkün değildir. İş süreçlerinizde kaliteyi en üst düzeye çıkarmak, sorunları tanımak ve gidermek sizi daha da ileriye taşıyacaktır. Bunun için de izleyeceğiniz doğru yol Yalın Altı Sigma modelleridir. Bu modelleri iş süreçlerinizde uygulamak da Yalın Altı Sigma eğitimleri ile oldukça kolay. Bu eğitimler sayesinde verimi ve kaliteyi üst düzeye çıkararak karlılığınızı en üst düzeyde tutmanız mümkün. Bu eğitimler ile Yalın ve Altı Sigma metodolojileri iş süreçlerinizin temelinde olsun…

Altı Sigma Kara Kuşak

Altı Sigma Kara Kuşak

Yalın Altı Sigma eğitimleri, sertifikalı eğitimlerdir ve bir kişinin bu metodolojiyi doğru bir şekilde uygulama yeteneğinin kanıtıdır. Sistemin yönetici pozisyonundaki Altı Sigma Kara Kuşak eğitimi ise yoğun ve zorludur. Bu sertifika, Yalın Altı Sigma metodolojisini uygulama ve analiz etme kabiliyetini ifade etmektedir. Ayrıca, bu yöntemi anlama ve işleme koyma imkanını ispatlar. Dolayısıyla pek çok firma sahibi ve işveren, günümüzde bu sertifikaya sahip personel arayışına girmektedir. İş süreçlerinin kalitesini artırmak isteyen firmalar yoğunlukla bu metoda başvurmaktadır. Haliyle bu eğitimleri almış kişiler için de yeni pazar alanları ve iş imkanları doğmaktadır. Maliyetleri düşürmek, sorunları çözmek ve iş süreçlerinin kalitesini artırmak adına Yalın Altı Sigma uygulayıcıları sıklıkla aranan personellerden birisidir. Bir eğitim sertifikası, kişinin Yalın Altı Sigma metodolojisi hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olduğunu göstererek kariyer fırsatlarını artırabilir. Sertifikalı kişiler, işverenlerin çözümlenmesi gereken sorunları çözmek için kullandıkları yöntemler konusunda uzman olduklarını gösterir. Ve tercih edilen adaylar haline gelebilirler.