İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapma Sanatı
Scrum’ın Kökeni
“Scrum, rugby spor dalından gelen; bir takımın topu sahanın diğer ucuna doğru götürmek için birlikte çalışma yöntemine ait bir terimdir” tanımını yapıyor Scrum’ın yaratıcılarından Jeff Sutherland.
Scrum’ın çıkış hikayesi Jeff Sutherland’in Şelale (Waterfall) Metodu ile yönetilen projelerdeki gözlemlerine dayanıyor. Süreçlerin verimsiz ve yavaş ilerlemesi, hedef planlamadan sapmalar ve bütçe aşımları proje çıktılarının başarısız olmasına sebep olur. Scrum yaklaşımında işte bu hataları minimize edecek evrimsel, uyum sağlayabilen ve kendi kendisini düzelten sistemler yer almakta.
Yeni Bir Düşünme Şekli
Henry Gantt “Şelale Metodu”nu 1910 yılında geliştirdi ve ilk olarak ABD Kara Kuvvetleri tarafından kullanıldı. O tarihten bu yana proje yönetiminde sıklıkla kullanılan bu metodun belirli şartlar altında günümüz müşteri beklentilerine cevap vermekte yetersiz kaldığını gözlemlemekteyiz. 21.yy’daki müşteri beklentileri anlık değişebilen, rekabetçi seviyedeki süreç çıktılarını benimsiyor. Müşteri hiç olmadığı kadar ürün çıktısı hakkında söz sahibi. Scrum bu açıdan “Yeni Bir Düşünme Şekli” felsefesi yaklaşımı ile günümüz müşteri beklentisine daha az insan kaynağı ile, daha az zamanda, daha kaliteli ve daha düşük maliyetli proje çıktıları sunabilen bir proje yönetimi metodu.
Scrum’ın Temel İlkeleri
Scrum’ın özünde basit bir düşünce üzerine inşa edildiğini söyleyebiliriz: “Projenin düzenli olarak ilerleme sürecinin kontrol edilmesi, hedeflenen çıktılar için istikametin doğru olup olmadığı ve ilgili çıktıların müşteri beklentileri ile ne kadar örtüştüğünün teyit edilmesi. Buna ek olarak müşteri beklentilerine daha hızlı ve daha verimli cevap vermenin önündeki engellerin sorgulanması.” Scrum’da bunun adı “Denetle ve Uyarla” döngüsüdür.
Akış ve İsraf
Scrum, Toyota Üretim Sitemi kurucularından Taiichi Ohno’nun “akış” düşüncesinden etkilenmiş bir yaklaşımdır. Ohno’ya göre yönetimin en önemli görevlerinden birisi akışa engel olan şeyleri tespit etmek ve kaldırmaktır. Bu yaklaşım önemlidir çünkü akış yolu üzerindeki bulunan her şey israf sayılabilir. Yalın Düşünce, değerin israftan ayırt edilerek israfların yok edilmesi ve kesintisiz değer akışı yaratılması ilkesine dayanır. Jeff Sutherland da Scrum metodunu oluştururken bu felsefeyi temel almıştır.
Scrum’da Yönetici Yaklaşımı ve Ekipler
Scrum’ı Şelale Metodundan ayıran en önemli kriterlerden bir tanesi ekiplerin çapraz fonksiyonlu ve otonom olması, kendi kararlarını alabilmeleri için yetkilendirilmiş olmalarıdır. Scrum bakış açısında yönetim ekiplere hiçbir şeyi dikte etmez. Yöneticiler proje süreçlerinde ekiplerine ürün geliştirmede neyi nasıl yapacaklarını söylemektense onların önündeki engelleri kaldırmaya odaklanırlar. Rugby takımının oyun tarzında olduğu gibi birlikte hareket ederler: Takım bir bütün olarak sahada ilerleme kaydederken top takım içerisinde el değiştirir.
Yalın Altı Sigma ve Proje Yönetimi Metotları
21. yy. iş dünyası sürekli evrilen proje yönetimi metotlarını kullanarak süreçlerindeki problemleri çözmek için Yalın Altı Sigma gibi etkin problem çözme metodolojileri kullanıyor. Bu nedenle başarılı bir Yalın Altı Sigma proje çıktısı için doğru proje yönetimi metodu seçiminin önemli olduğunun altını çizmeliyiz. Günümüzde, Scrum’ın müşteri ve sürekli iyileştirme odaklı olması, akışı temel alan, israfı yok etmeye çalışan yaklaşımı sayesinde hem üretim hem hizmet alanındaki birçok şirketin başarılı proje çıktıları elde ettiğini gözlemliyoruz.