Şirketlerde Altı Sigma

Şirketlerde Altı Sigma

Şirketlerde Altı Sigma

Günümüzde faaliyetlerini sürdüren ve büyük miktarda üretim yapan uluslararası firmaların bu kadar karmaşık ve bir o kadar da uzun üretim süreçlerini nasıl organize ettiklerini, üretim esnasında ortaya çıkan problemlere kalıcı çözümlerin nasıl bulunduğunu düşündünüz mü? Sizlere bu firmaların günümüzdeki konumlarına nasıl geldiklerini ve bu noktaya gelmelerini sağlayan 6 Sigma metodolojisinden bahsedeceğim.

6 Sigma metodolojisi ürün veya hizmet üreten bir işletmenin, iş süreçlerini iyileştirerek, hata sayısını ve maliyetini azaltmayı hedefleyen istatistiksel bir kalite-yönetim felsefesidir.  6 Sigmanın Amacı mükemmele ulaşmaktır. Temel hedefi ise müşteri memnuniyetini arttırmak ve iş süreçlerindeki olumsuzlukları azaltmaktır. 6 Sigma, iş başarısını sağlamak, sürdürmek ve maksimize etmek için kullanılan kapsamlı ve esnek bir sistemdir.

6 Sigma yönteminin amacı üretimdeki değişkenliği ortadan kaldırmak ve hedef bir ortalamada merkezileştirmektir. Bu durum üretimde sürekliliği sağlamaktadır. İki tip 6 Sigma süreci uygulanmaktadır. Bunlardan ilki; mevcut süreci tanımlayan, ölçen, analiz eden, iyileştiren ve kontrol eden kısımdır. İkincisi ise 6 Sigma kalitesini yakalamayı hedefleyen yeni süreçleri tanımlayan, ölçen, analiz eden, tasarlayan kısımdır.

6 Sigmanın hata oranında azalma, iş süreçlerinde kısalma, müşteri memnuniyetinde artış, verimlilikte artış, pazar payında artış, maliyetlerde azalma gibi pek çok faydası bulunmaktadır. Türkiye’de ve dünyada 6 Sigma metodu yıllardır kullanılmakta, bilinirliği ve uygulama alanı da her geçen gün artmaktadır.

Türkiye’de ve dünyada 6 Sigma kullanan firmalardan bazıları:

Çimtaş, Vitra, Vestel, Bosch, Arçelik, Borusan, Ford, Motorola, Pirelli, Fiat, Nokia, Jaguar, Shell, Kodak, Sony, Hyundai, Samsung, Toshiba gibi markalar kendilerini kanıtlamış, rekabet dünyasında yerlerini almış ve 6 Sigma metodunu kullanan en bilinir firmalardandır.

6 Sigma metodu 1970’li yıllarda Japon şirketi Matsushita’ya Amerikan şirketi olan Motorola ve Quasar adlı televizyon şirketinin, çok fazla hata oranının getirdiği verimsizlik yüzünden satılmasıyla başlamıştır. Matsushita, fabrikanın çalışmasında hızlı ve etkili değişikliklerde bulunup hata oranını %150’den %3’e düşürmeyi başarmıştır.

Bu başarı birçok kesimin dikkatini çekmiştir. Yürütülen çalışmalarda süreçlerdeki sapmaların fazla olmasının, müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersizliğe neden olduğu görülmüştür. Bunun üzerine geliştirilen 4 aşamalı problem çözme yaklaşımı “ölçme, analiz etme, geliştirme, kontrol etme” geliştirilmiştir. Daha sonra bu yöntem 6 Sigma seviyesine ulaşmak için kullanılan bir problem çözme yöntemi olmuş ve 6 Sigma metodu böylece ilk kez ortaya çıkmıştır.

Program uygulanmaya başladıktan sonra 1988 yılında Motorola ulusal kalite ödülünü kazanmış ve bu olaydan sonra 6 Sigma birçok şirketin ilgisini çekmeye başlamıştır. Motorola tarafından uygulanmaya başlayan 6 Sigma bugün Signal, Sony, General Electric, Texas Instruments gibi uluslararası firmalar tarafından kullanılmaktadır. Bu firmalar ve 6 Sigma metodu sayesinde elde ettikleri başarılarına birkaç örnek vermek gerekirse:

  • 6 Sigma’yı 1980 yılından beri uygulayan Motorola’nın 19 yılda elde ettiği getiri 11 milyar dolar civarındadır. Motorola, dünya çapında verimliliğini 3 katına çıkarmıştır.
  • 6 Sigma’ya 1991 yılında başlayan 14 milyar dolar ciroya sahip Signal 8 yılda elde ettiği getiri 800 milyon doları aşmıştır. Bu miktar toplam cironun %6’sı kadardır.
  • General Elektrik’te 6 Sigma uygulaması Jack Welch tarafından başlatılmış, bizzat kendisi tarafından şirketin strateji ve hedeflerine entegre edilmiştir. 6 Sigma projeleri sonucunda 600 milyon dolar getiri elde edilmiştir.
  • Wyper ve Harrison, Altı Sigma’yı oldukça farklı bir alanda uygulayarak insan kaynakları departmanlarının temel amacı olan doğru zamanda, doğru ücret ile doğru insanı doğru yerde istihdam etme hedefi üzerinde çalışmışlardır. Çalışmada, öncelikle sürecin müşterileri tanımlanmış ve sürecin haritası çıkartılmıştır ve 18 ayda personel maliyeti %34 azaltılmış, genel giderlerde ise 250.000 poundluk azalma sağlanmıştır. Ayrıca, müşteri memnuniyetinde artış meydana gelmiştir.
  • Kordsa, 2002 yılında gerçekleştirdiği 5 proje ile yaklaşık 670 bin $ kazanç sağladı.
  • Borusan, 1 yıl içinde 47 projeden 11 milyon $’lık kar sağladı.
  • Vitra, 2003 yılında Kartal ve Bozüyük fabrikalarında 1,5 milyon $’lık tasarruf sağladı.

6 Sigma uzun ve karmaşık bir süreçtir. Süreçte çalışan her elemanın farklı bir görevi ve ekibi vardır. Günümüzde çeşitli süreçlerle desteklenebilen 6 Sigma büyük şirketlerin vazgeçilmezi olmuştur. 6 Sigma metodu her sektörde kullanılabilmektedir. Örneğin Finans sektöründe Altı Sigma, yeni işler ve müşteri sadakati kazanılmasında, bankalar tarafından kullanılabilen etkin bir araçtır. Bankacılık sektörü, Altı Sigmayı yaygın kullanan sektörlerden biridir.

Citi Financial, UBS, Huntington, Chase, US Bank ve Bank of America Altı Sigmayı kullanan finansal kurumlara örnek olarak verilebilir. Rakiplerin sayısının giderek arttığı bankacılık sektöründe, müşteriler hangi bankayı seçeceklerine ilişkin daha fazla seçeneğe sahip olmaktadırlar. Hizmet kalitesi, müşterilerin dikkat ettiği ilk ve en önemli faktördür. Müşteri tahminin ve sadakatinin kazanılması, karlılık ve bankaların varlıklarını sürdürebilmeleri açısından önemlidir. Sektörün küresel firmalarından biri olan Citibank, 21. yüzyılda en büyük uluslararası finansal şirket olma hedefini koymuş ve bu hedefini gerçekleştirmek için, Altı Sigmayı 1997 yılında kullanmaya başlamış, çalışanlarına Altı Sigma hata azaltma ve döngü zamanını azaltma konularında eğitim vermek amacıyla iki yıl içinde 92.000’den fazla çalışanına eğitim vermiştir.

Citibank bu eğitimlerle müşterilerin beklentilerinin karşılanmasını ve müşteri bağlılığı ve sadakatinin artırılmasını amaçlamıştır. İç geri dönüşleri %80, dış geri dönüşleri %85 ve kredi işlemlerinin zamanını %50 azaltmıştır. Kredi karar süresini %67 azaltarak, üç günden bir güne indirmiştir. Tabloların oluşturulma zamanını 28 günden 15 güne indirmiştir.

Küresel Yatırım Bankacılığı (Global Investment Banking); hesap açma, ödeme işlemleri ve çek defteri talebi gibi müşteriyle yüz yüze olan süreçlerdeki aksaklıkları ve kusurları azaltmak için Altı Sigmayı kullanmıştır. Altı Sigma uygulamalarının sonucunda, müşteri memnuniyeti artmış ve etkinlik ve döngü zamanlarında %30 iyileştirmeler sağlamıştır.

Bank of America, müşteri tatminin önceki yıllara nazaran düşmesinin ardından, 2001 yılında, Altı Sigma metodunu kullanmaya karar vermiştir. İlk yılda, elektronik kanallar arasındaki aksaklıklar %88 azalmış, bütün müşteri hizmet kanallarındaki hatalar %24 düşmüş ve çözümü 1 günden uzun süren problemler %56 azalmıştır. Altı Sigma ilkelerini kullanarak yaptıkları değişimler sonucunda, Bank of America, giderlerde yüzlerce milyon dolar tasarruf sağlanmış, döngü zamanlarını azaltmış, müşteri memnuniyet düzeyini ve hizmet kalitesini artırmıştır.

Bir Çin bankası olan China Construction Bank, 2006 yılında, faaliyetlerindeki etkinliği artırmak için Altı Sigma eğitimlerine başlamıştır. Altı Sigma ilkelerini uygulayan diğer finansal kurumlara örnek olarak American Express, Countrywide Financial ve Washington Mutual verilebilir.

Globalleşen dünyada ülkeler ancak ekonomik güçleriyle ayakta durabilirler. Ekonominin iyi olması ise üretime bağlıdır. Geçmişe oranla uzak coğrafi konumları nedeniyle dikkate alınmayan aynı sektördeki işletmeler bile kolayca rakip konumuna gelebildiğinden rekabet çok daha artmıştır. Bu ortamda işletmelerin var olabilme mücadelelerinde kaliteye önem vermeleri gerekmektedir. Gittikçe artan rekabet koşullarında kalite küçük-büyük her firma için vazgeçilmez bir unsur halini almıştır. Dolayısıyla iş yapıyor olmak ve çok çalışıyor olmak, günümüzde işletmelerin başarısı açısından yeterli unsurlar değildir.

6 Sigma şirketlerde hataları azaltmayı, verimliliği ve karlılığı artırmayı hedefleyen bir yönetim metodolojisidir ve Dünyada pek çok firmayı zirveye taşıyan bu metodun Türkiye’de de 1990’lı yıllarda örnekleri görülmeye başlanmıştır. TEI, Arçelik, Borusan Holding 6 Sigmayı kullanan öncü isimler olmuşlardır. Alınan başarılı sonuçlar hem Türkiye’de hem de Dünyada uygulama alanlarını yaygınlaştırmaktadır.

Eskişehir’de savunma sanayiine yönelik üretim yapan TEI (Tusaş Engine Industries) Genel Müdürü Tayfun Mutlu, 6 Sigma yaklaşımını uygulamaya koyduktan sonra elde ettikleri kazanımları böyle anlatıyor.  “Kârlılıkta ve verimlilikte yüksek getiriler sağladık. Tüm süreçlerde hata oranını milyonda 3’e kadar indirmeyi başardık” TEI, 1995 yılında bu metodolojiyi ilk uygulayan şirketlerden biriydi. Ardından Arçelik, Borusan Holding ve Kordsa gibi Türkiye’nin önde gelen şirketleri bu yöntemi uygulamaya başladılar. Hepsinde de ciddi başarılara, beklenilmedik iyileştirmelere ulaşıldı.

Sonuç İtibariyle Altı Sigma; mevcut süreçlerin işleyişinde hataları tespit etmeye ve süreçteki olumsuzlukları tespit ederek gidermeye çalışır. İşletmelere kalitede, verimlilikte, karlılıkta, müşteri memnuniyetinde artış, maliyetlerde azalma sağlayan ve dünya çapında kullanılan etkin bir yöntemdir. Bu yöntemin geçerliliği hem endüstride hem de literatürde kabul görmekte ve dünyada birçok işletme tarafından da uygulanmaktadır. Görüldüğü gibi 6 Sigma metodu kendini kanıtlamıştır. 6 Sigma yaklaşımı planlı ve programlı bir şekilde işletmelerde kullanılmalıdır. Bu da bize başarının hiçbir zaman tesadüf olmadığını göstermektedir.[:]

By One Crow - Web Design & Development